עשה ואל תעשה בחקירה ובמעצר

טעות נפוצה של רבים מהאנשים הנורמטיביים אשר אינם מנוסים במעמדים של מעצר וחקירה באזהרה, היא שיתוף פעולה רחב מדי עם גורמי החוק, אשר בהמשך יוביל לכך שלכל הפחות יגרמו להליך בעניינם להסתבך ולהתארך, ובמקרה הגרוע יביאו את עצמם לכתב אישום על משהו שלא עשו או על משהו שעשו בחומרה פחותה בהרבה בהשוואה לזו שמיוחסת להם בכתב האישום. מטרת מאמר קצר זה אינה להחליף יעוץ וליווי משפטי-מקצועי בשעה שנתקלים בהליך פלילי לראשונה, אך היא כן באה לאפשר התנהלות יותר חכמה לפני שמסתבכים ללא סיבה.

כללי אצבע בשעה שנעצרים או שמזומנים לחקירה (ללא מעצר):

  • נסה לדלות כמה שיותר פרטים על המקרה שבגינו אתה דרוש לחקירה. לרוב לא ניתן לקבל מידע, אך אם בכל זאת הוחלט לרמוז לכם, נצלו את הפרט הזה על מנת "לקבל כיוון" וליידע את עורך הדין.
  • אל תשתף פעולה מבלי שנועצת בעורך דין. היוועצות בעורך דין היא זכות יסוד של כל נחקר, בין אם נעצר לפני החקירה ובין אם לאו. שיתוף פעולה מיותר ומופרז מבלי שהונחית לפני כן, עלול לסבך אותך בדברים שלא ביצעת, ולתקן את זה בהמשך יהיה קשה הרבה יותר.
  • אל תודה במה שלא ביצעת! זה לא יקרב את החופש שלך.
  • אל תתנגד למעצר אם אין לך סיבה טובה לכך, עדיף להיעצר ולהשתחרר בהקדם, מאשר להיעצר ו"לזכות" להארכת מעצר רק בשלל התנהגות פרועה והתנגדות למעצר. חשוב לזכור כי לעיתים העובדות מתבררות כבר בתחנת המשטרה – אל תגרמו לעצמכם בכח להגיע לדיון בהארכת המעצר רק כי התנהגתם בצורה לא אחראית.
  • נודע לך שהמשטרה מחפשת אותך וטרם נעצרת? נצל את הזמן כדי למצוא עורך דין פלילי שניתן לסמוך על הידע המקצועי שלו, והיפגש איתו לייעוץ לפני חקירה פנים אל פנים.
  • אם הדבר אפשרי, בחר את עורך דינך לפי המלצה ממישהו שיש לו היכרות מוקדמת עם עורך הדין ולא לפי פרסומים כאלו ואחרים במדיות השונות. המלצה מפה לאוזן היא ההמלצה הטובה ביותר.
  • נפגשתם עם עורך דין פלילי? שתפו אותו בכל הפרטים הידועים לכם במטרה לבנות לכם את האסטרטגיה הטובה ביותר עבורכם. אם אכן ביצעתם את העבירה, אינכם חייבים להתוודות בפניו אולם זכרו כי עורך הדין הוא בצד שלכם ויש לו חסיון מלא כלפיכם כלקוחות שלו. ללא קשר לעבירה שאולי ביצעתם, גם אם היא החמורה ביותר בספר החוקים, לעורך הדין אסור לשתף שום פרט, וממילא הפרטים המוחלפים ביניכם חסוים כלפי הרשויות.
  • זכרו שהחוקר או החוקרת אינם לטובתכם אך גם אינם לרעתכם. הם עושים את עבודתם. מה זה אומר? אחרי שנפגשתם עם עורך דינכם והתייעצתם איתו, פעלו בחקירה כפי שהוא יעץ לכם. כבדו את החוקרים על ידי כך שתענו להם בנימוס, לפי השאלות ולפי האסטרטגיה שבניתם. אם החלטתם לשמור על זכות השתיקה בעצת עורך דינכם, עשו כן באופן עקבי.

מאמר זה אינו מהווה תחליף לפגישת יעוץ לפני חקירה עם עורך דין פלילי, ואינו מהווה יעוץ משפטי. המאמר בא לתת מושג ראשוני בטרם הפנייה לעורך דין, כך שעצותיו של עורך הדין יגיעו מראש ולא לאחר מעשה.

 

צרו קשר לייעוץ ראשוני

עו"ד עמרי לשם מלווה את לקוחותיו החל משלבי החקירה הראשוניים אל תוך התיקים עצמם, בכל סוגי העבירות. עו"ד עמרי לשם זמין בכל שעות היממה ובכל הארץ.

דילוג לתוכן