איסור צריכת זנות

 עו"ד עמרי לשם

החודש (יולי 2020) נכנס לתוקף חוק איסור צריכת זנות,[1] שלראשונה אוסר באופן מפורש את כל נושא שירותי המין, מכיוון הצרכן, גם במצב בו ספק השירות הוא בגיר. מדובר בחוק שנוי במחלוקת, היות שאינו מתייחס כלל לספקי השירות אלא רק לצרכנים. כלומר, מדובר בחוק שמגביל את הצרכנים אך מאפשר, בתיאוריה, להמשיך לספק שירותי מין. נוצר מצב אבסורדי – אם השירות מותר, מדוע קבלת השירות אסורה? ואם קבלת השירות אסורה, מדוע אספקתו מותרת?

איסור צריכת זנות – ומה עם שירותי זנות?

חוק איסור צריכת זנות עבר בכנסת כבר ב-2018, אך נכנס לתוקף רק ב-10 ביולי 2020. מטרת החוק המוצהרת היא לאפשר לעוסקים בזנות להשתקם ולצאת ממעגל הזנות מתוך הכרה בנזקים שנגרמים למי שעוסק בזנות ונמצא בעולם הזה של שירותי מין בתשלום.

עולם הזנות משיק לעולם הפלילי

אין מחלוקת כי מדובר בעולם שחלק הארי שלו נגוע בפלילים, ומרבית ספקי שירותי המין הם אנשים, ובעיקר נשים, אשר לא הגיעו אל עולם הזנות מתוך בחירה אמיתית, אלא בעקבות רקע קשה של הזנחה / אלימות / עבריינות וכיו"ב.

פגיעה בחופש העיסוק

ישנה קבוצה לא מבוטלת של כאלה העוסקים במתן שירותי מין מרצונם החופשי. מספר נשים מתוך קבוצה זו אף התראיינה בסוף השנה שעברה לכתבה ששודרה במהדורת החדשות, על כך שהן פועלות על-פי רצונן החופשי, באופן חופשי ובזמן חופשי.[2] הכתבה שודרה בשל רצונן למחות על הזכות שנשללה מהן – הן חופש העיסוק והן החירות על גופן שהן זכויות יסוד במדינת ישראל.[3] ואכן, מדובר בשאלה מורכבת שכלל הנראה גרמה לחוק הזה להתעכב עד עתה, חרף הנזקים הרבים שנגרמים לאלו שמצויים במעגל הזנות מכורח נסיבות ולא מתוך רצון חופשי ומלא. ישנן מדינות מפותחות בעולם אשר מתירות זנות, ואף דואגות לאפשר לעוסקים ולעוסקות בכך להיות בעלי עסק מוכר ולגיטימי, כך שגם המדינה יכולה לפקח על הנעשה ולגבות מס בדיוק כמו מכל עסק אחר.[4]

איסור צריכת זנות – השלכות פליליות

בשלב זה, החוק קובע כי מי שצרך זנות, ישלם קנס. החוק קובע כי צריכת זנות היא עבירה מנהלית,[5] ולכן ברירת המחדל בעניינה מבחינת ענישה היא קנס. במקביל, יש אפשרות לשר המשפטים, בהסכמת שר העבודה, לקבוע סנקציה חלופית לקנס במקרה של צריכת זנות. אדם שנתפס צורך זנות או נמצא במקום שמשמש לפעילות הקשורה בזנות, ייקנס ב-2,000 ש"ח. בפעם הבאה שייתפס, יישלם כפל קנס, כלומר, 4,000 ש"ח. כל זמן שהאירוע הסתיים מבלי שהוגש כתב אישום, אזי שאין הוא גורר רישום פלילי,[6] ועל כן הסנקציה היא קלה יחסית. עם זאת, חשוב לזכור כי בעבירות שכאלה קיים לתביעה שיקול דעת, ויש אפשרות להגיש כתב אישום כאשר מוצאים שהנסיבות מצדיקות לעשות כן.

סיכום

נושא הזנות הוא נושא מורכב אשר ככל הנראה עדיין רחוק מלהסתיים. החקיקה החדשה מיועדת לייצר קושי בפני צרכני הזנות, אשר אמורים להירתע מהעונשים שניתן להטיל עליהם. מומלץ לנהוג בשיקול דעת בכל הקשור בנושא. עם זאת, אם בכל זאת הסתבכתם בעניין הקשור לאיסור על צריכת זנות, זה הזמן לפנות מידית לעורך דין פלילי ולקבל יעוץ שימנע מכם להסתבך עוד יותר.

[1] חוק איסור צריכת זנות (הוראת שעה ותיקון חקיקה), תשע"ט-2019: https://www.nevo.co.il/law_html/Law01/502_044.htm#Seif3

[2] הכתבה ששודרה במהדורת החדשות: https://www.youtube.com/watch?v=Eh5Ba9t-YT4

[3] חוק יסוד: חופש העיסוק – https://www.nevo.co.il/law_html/law01/145_002.htm

חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו – https://www.nevo.co.il/law_html/law01/184_001.htm#Seif5

[4] כתבה ב-ynet הסוקרת מקומות מרכזיים בעולם בהם התופעה מותרת ולפעמים אף חוקית: https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3882335,00.html

[5] עבירה מנהלית מוגדרת ב-חוק העבירות המינהליות, תשמ"ו-1985, ולפיה ניתן להגדיר עבירה ככזו, ובכך ניתן לאפשר תשלום קנס כעונש על ביצועה. קישור לחוק: https://www.nevo.co.il/law_html/Law01/P176K1_001.htm

[6] ראה מאמר בנושא רישום פלילי בעניין הזה.

צרו קשר לייעוץ ראשוני

עו"ד עמרי לשם מלווה את לקוחותיו החל משלבי החקירה הראשוניים אל תוך התיקים עצמם, בכל סוגי העבירות. עו"ד עמרי לשם זמין בכל שעות היממה ובכל הארץ.

דילוג לתוכן