צווארון לבן ומשפט פלילי

עו"ד עמרי לשם

צווארון לבן ומשפט פלילי

אחד מענפיו של המשפט הפלילי הוא צווארון לבן. אף שמדובר בתחום שהוא פלילי בכל מובניו, זהו תחום שמקבל יחס שונה, ולעיתים, נראה כי קיימת לו מעין "הילה" שהופכת אותו להיות כמעט ב"מיינסטרים" המשפטי, הן בעיני הציבור הכללי והן בעיני ציבור עורכי הדין. אז מה יש בתחום הזה שהופך אותו עבור רובנו להרבה יותר נוח לעיכול ביחס לדין הפלילי "הקלאסי"?

מה זה בכלל צווארון לבן?

מושג זה מקורו באנגלית, "White Collar". זהו מונח שהומצא ע"י הסופר האמריקני אפטון סינקלייר,[1] לציון בעלי המקצועות שאפיינו את מעמד הביניים בעולם המערבי של המאות 20-19, אשר בגדיהם היו מאופיינים בצווארונים לבנים, בניגוד לבני מעמד הפועלים, שלבשו סרבלים כחולים. כיום, עבירות אלה הן כל העבירות הכלכליות שברוב המקרים מאפיינות אנשים ממעמדות גבוהים או כאלה הנושאים במשרות ציבוריות.

עבירות שמצריכות היכרות פרטנית

עם השנים הלכה וגדלה ההבנה שעבירות אלה מצריכות התמקצעות נפרדת שכמוה ניתן לראות במשרדים רבים העוסקים באופן ייחודי בתחום, ובמקביל, במשרדים גדולים שמקימים מחלקת צווארון לבן, נוצרה בפרקליטות המדינה פרקליטות מיסוי וכלכלה. תחילה נועדה פרקליטות זו לטפל בעבירות הרבות שמחוז ת"א זימן ומזמן בתחום, ובהמשך עברה לטפל בעבירות כלכליות מכל הארץ. פרקליטות זו ממוקצעת בתחום עבירות הצווארון הלבן, ומנהלת את התיקים הגדולים ביותר שמבצעים ברחבי ישראל מבחינה כלכלית – תיקי הלבנת הון, תיקי שוחד, תיקי העלמות מס, תיקי חשבוניות פיקטיביות, תיקי הרצת מניות ועוד עבירות כלכליות שונות ומגוונות.[2]

צווארון לבן והדין הפלילי

למען הסר ספק, עבירות רוב העבירות הכלכליות מופיעות בחוק העונשין, ואלו שלא, זכו לחקיקה ספציפית דוגמת חוק איסור הלבנת הון, חוק מס ערך מוסף וכיו"ב.[3] גם ההליך עצמו מתבצע על-פי האמור בחוק סדר הדין הפלילי,[4] ממש כמו כל תיק פלילי אחר. אז מה בכל זאת יש בצווארון הלבן שנוח לנו איתו ביחס לעבירות "צווארון כחול"? נראה שהתשובה לשאלה הזו מתחלקת למספר אפשרויות:

אין קורבן ספציפי

ראשית, מדובר על עבירות שאין להן קורבן ספציפי. הנפגע מעבירות אלה הוא הציבור כולו, ולפיכך, הן נתפסות עבורנו כחמורות פחות. לדוגמה, אדם המעלים מס, בין אם בסכום קטן ובפרט בסכומים גדולים, למעשה, לוקח כסף מהכיס של כולנו. לעומתו, אדם שגונב ארנק מאדם אחר, גונב רק מאותו אדם. במקרה הראשון – מליוני נפגעים מהעבירה. במקרה השני – נפגע יחיד. הראשון, עבריין צווארון לבן ממוצע. השני, גנב. הראשון נוח לעיכול. השני לא.

רמי דרג ומשרה

שנית, מדובר על זהות שונה, ככלל, מצד העבריינים. בעוד ש"העבריינים" בתחום הם אנשים בעלי משרה מכובדת או בעלי הון ולעיתים אף מפורסמים, עברייני צווארון כחול הם אנשים שלרוב נמנים על השכבות המוחלשות של האוכלוסיה. ככאלה, האמפתיה הציבורית כלפיהם פחותה.

קושי להבין את הנזק

שלישית, חלקן של העבירות המוגדרות כעבירות צווארון לבן, כלל אינן נתפסות כעבירות בקרב חלקים מהאוכלוסיה, לבטח לא כשהן בהיקפים קטנים. העבירות המורכבות יותר, אינן ברורות לרוב האנשים, ולכן קשה להם לבקר את מה שנעשה – מהי הרצת מניות? איך מתבצע השימוש בחשבונית פיקטיבית? מה זה הלבנת הון? שאלות אלו ועוד רבות אחרות הן שאלות שהאדם הממוצע כלל אינו יודע להשיב עליהן, ובהתאם, אינו יודע להעביר ביקורת.

סיכום

לסיכום, הצווארון הלבן הוא תחום פלילי לכל דבר ועניין. עבירות אלה דורשות התמקצעות ספציפית בשל מורכבותן וייחודן. אף כי לרבים בציבור העבירות אינן נראות חמורות, עם השנים המדינה פועלת יותר ויותר לצורך מיגור העבירות הללו, ולכן גם ההגנה המשפטית צריכה להגיע מגורם שיש לו בסיס ורקע מתאים בתחום. אם מאיזושהי סיבה מצאתם את עצמכם מסובכים בעניין כלכלי שיש לו משמעות פלילית, זה הזמן לפנות לעורך דין בעל רקע בעבירות צווארון לבן שיידע להדריך אתכם באופן מיטבי.

[1] לקריאה נוספת על המושג צווארון לבן: https://en.wikipedia.org/wiki/White-collar_worker.

[2] לקריאה נוספת על אודות פרקליטות מיסוי וכלכלה: https://www.gov.il/he/Departments/General/da-tlv-finance-about

[3] חוק העונשין, תשל"ז-1977: https://www.nevo.co.il/law_html/law01/073_002.htm#Seif185

חוק איסור הלבנת הון, תש"ס-2000: https://www.nevo.co.il/law_html/law01/017m1_001.htm

חוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975: https://www.nevo.co.il/law_html/law01/271_001.htm

[4] חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982: https://www.nevo.co.il/law_html/law01/055_096.htm

צרו קשר לייעוץ ראשוני

עו"ד עמרי לשם מלווה את לקוחותיו החל משלבי החקירה הראשוניים אל תוך התיקים עצמם, בכל סוגי העבירות. עו"ד עמרי לשם זמין בכל שעות היממה ובכל הארץ.

דילוג לתוכן