עו"ד עמרי לשם
ברוב זמנו, מלווה עורך דין פלילי אנשים החשודים או הנאשמים בעבירות פליליות. תפקידו הוא לייעץ להם ולייצג אותם בפני רשויות המדינה בהליכים השונים, ולבנות עבורם אסטרטגיה, במידת הצורך, כך שיסיימו את ההליך בדרך המיטיבה ביותר עבורם, על פי המציאות הקיימת. אף שעיקר עבודתו היא עבודת סניגור, לעורך דין פלילי ישנו כובע נוסף, שאותו הוא יכול לחבוש מתוקף ידיעותיו וניסיונו בהליכים הפליליים השונים. מדובר במקרים בהם עורכי דין פליליים מלווים נפגעות ונפגעי עבירה ("מתלוננים"), אשר זקוקים לליווי ולייעוץ מן הכיוון ההפוך ביחס לחשודים ולנאשמים בפלילים. הנפגעות והנפגעים זקוקים לאיש מקצוע שילווה אותם ברגעים הקשים והחדשים שאליהם נקלעו לפתע.
המעמד החוקי של נפגעי עבירה
עם השנים עלתה המודעות למצבם ולצרכיהם של הנפגעים, וכך בשנת 2001 נכנס לתוקפו חוק זכויות נפגעי עבירה, אשר עם השנים הורחב ושוכלל, עד ממש לאחרונה, כאשר נכנס לתוקפו תיקון מס' 14 לחוק, בשנת 2019.[1] החוק מאפשר לנפגעות ולנפגעים דריסת רגל בהליך הפלילי, שבאופן רשמי הם אינם צד לו – מרגע שהוגשה התלונה, הסמכות עוברת לידי המדינה, ובניגוד להליך אזרחי, אין לאדם שנפגע זכות עמידה רשמית כנגד מי שפגע בו. החוק הזה נחקק במטרה לבסס זכויות מסוימות עבור הנפגעים, מתוך הבנה שגם אם הם אינם בעלי זכות עמידה רשמית בהליך, הם בעלי מעמד מסוים שאסור להתעלם ממנו.
הקושי והיכולת להקל עליו
עבור מרבית נפגעי העבירה, אין זה פשוט להגיע למשטרה ולהגיש תלונה שבה יחשפו את שקרה להם – בין אם מדובר בעבירת אלימות, רכוש, מין, מרמה וכיו"ב. ליפול קורבן לעבירה זה דבר קשה כשלעצמו, עוד בטרם נכנסים למידת חומרתה, ולכן את התלונה כדאי מאוד להגיש לאחר היוועצות באיש מקצוע רלוונטי, קרי, עורך דין פלילי, שגם יוכל ללוות את ההליך מרגע הגשת התלונה אל תוך כתב האישום. חשוב לציין בהקשר הזה כי פעמים רבות, כאשר ישנה התנגשות בין גרסת נפגע העבירה לגרסתו של החשוד, תבצע המשטרה עימות בין השניים, על מנת להקל על גיבוש עמדה בתיק. הדבר נפוץ במיוחד בעבירות מין, בהם החשוד והנפגעת או הנפגע הם היחידים שיודעים את שבאמת קרה, ומטרת המשטרה לנסות ולייצר סתירות בין הפרטים שעולים בעימות לאלו שעלו בעדויותיהם קודם לכן. עימות שכזה מצריך הכנה מוקדמת. נפגעי עבירה שמגיעים לעימות שכזה מבלי שעברו הכנה מוקדמת, עשויים לגרום לכך שהם נופלים קורבן בפעם השניה לחשוד – הם מתעמתים עם חשוד מנוסה, אשר משדר גרסה אחידה ואמינה, ועל כן הם יכולים להביא לכך שהחוטא יוצא נשכר והעימות משרת את הפוגע במקום את הנפגע. לכן, הכנת נפגעות ונפגעי עבירה היא חשובה מאין כמותה לפני העימות בתחנת המשטרה.
ליווי לכל אורך ההליך
וכפי שהמקרה הפלילי אינו מתחיל עם הגשת התלונה הוא גם אינו מסתיים בה. מדובר בתהליך ממושך, בו התלונה נבחנת ובעקבותיה יחל איסוף ראיות אשר ינסה לבסס את תוכן התלונה. היחידה החוקרת, בתקווה, תמצא שיש ממש בטענות הנפגע או הנפגעת, ובהמשך לכך, תמצא שניתן להביא לגיבוש כתב אישום, והיא תעביר הלאה את התיק לצורך הגשת כתב אישום וניהול הליך פלילי בבית המשפט על ידי התביעות המשטרתיות או על ידי הפרקליטות, על פי העבירה שבגינה גובש התיק הפלילי.
על מנת לוודא שהתלונה מוגשת כראוי, ולאחר מכן, מטופלת כראוי, מומלץ להיעזר בעורך דין פלילי אשר מכיר היטב את המערכת, ושיוכל להנחות ולסייע בכל הדרוש על מנת למקסם את האפקטיביות של ההליך עבור נפגע העבירה.
היכולת לשנות את גורל התלונה במשטרה
בהמשך לכל שציינתי במאמר זה, אוסיף כי אם שגתה היחידה החוקרת לחשוב שהתלונה אינה מבוססת, ובוחרת בשל כך לסגור את התיק בעניין החשוד באחת מן העילות העומדות לרשותה (חוסר אשמה פלילית / חוסר ראיות / מכלול נסיבות העניין אינן מצדיקות העמדה לדין), יוכל עורך הדין הפלילי המייצג את נפגעת או נפגע העבירה, בשמם, להגיש ערר על ההחלטה, ועל ידי כך לשנות את גורל התיק, כפי שקרה אין ספור פעמים בתיקים שונים עד היום.
לסיכום, עורך דין פלילי הוא כידוע איש מקצוע עבור כל מי שנדרש לעמוד לפני הליך פלילי מכל צדדיו ועל כל היבטיו, וממש לא רק עבור אלו שמוגדרים כחשודים או כנאשמים. עורך דין פלילי יכול לסייע בצורה מהותית לנפגעות ולנפגעי עבירות פליליות, אשר נפלו באחת קורבן לסיטואציה קשה, ועליהם להתמודד עמה ללא כל ניסיון או ידע מוקדמים. חשוב לפנות לעורך דין פלילי אם נפלתם קורבן לעבירה כלשהי, עוד בטרם ניגשתם להגיש תלונה.
[1]חוק זכויות נפגעי עבירה, תשס"א-2001: https://www.nevo.co.il/law_html/Law01/134m1_001.htm