חקירה במשטרה

עו"ד עמרי לשם

מדי יום, אנשים מוצאים את עצמם נקראים לתחנת משטרה, קרובה או רחוקה, לצורך מתן עדות או לצורך חקירה במשטרה. מטרתו של מאמר זה היא לעשות סדר עבור אזרחים מן השורה, אשר יום בהיר אחד מצלצלים אליהם חוקר או חוקרת ודורשים מהם להגיע לתחנת משטרה, כמעט מבלי שנמסרו להם פרטים כלשהם על הצפוי להם בתחנה. כמו כן, כבר בראשית הדברים, אבהיר שמומלץ ביותר להיוועץ בעורך דין פלילי כבר עם סיום השיחה הטלפונית מהחוקר/ת לפני חקירה במשטרה.

אדם נקרא אדם למשטרה – אפשרות ראשונה

ככלל, כאשר אדם נקרא לתחנת משטרה מבלי שמפרטים לו בטלפון במה העניין. ישנן שתי אפשרויות לגבי הצפוי לו בתחנה: א. גביית עדות ממנו. ב. חקירה שלו באזהרה. כאשר מדובר בגביית עדות, אותו אדם שזומן, זומן מאחר שנמצא קשור באופן כלשהו, גם אם עקיף ולעיתים אף בלא ידיעתו, למעשה שחקירתו מתנהלת כרגע במשטרה. במילים אחרות, נדרשת גביית עדותו של האדם לצורך הבהרת פרט כלשהו בחקירה, והוא אינו חשוד בביצוע מעשה פלילי כלשהו. עם זאת, העובדה שהוא מזומן לעדות ולא לחקירה היא מצב הפיך – ניתן, במהלך גביית עדות מאדם, להחליט כי לאור דברים שמסר כרגע בעדותו, להכריז עליו כחשוד בביצוע עבירה כלשהי.

חקירה במשטרה באזהרה – אפשרות שניה

באותו רגע ממש בו הוכרזתם כחשודים, תהפוך הסיטואציה ממצב תמים של דיווח, לחקירה באזהרה. כאשר מדובר בחקירה במשטרה באזהרה, יוזהר האדם לגבי החשדות בעניינו, בטרם תתחיל החקירה בפועל. כל חשוד שהוא, כאשר הוא נחקר במשטרה, עליו להיחקר באזהרה, על מנת שהחקירה תוכל לשמש כראיה כשרה בבית המשפט. כלומר, לולא הוזהר הנחקר, אסור לו להיחקר, ומותר רק לגבות עדות ממנו, שאין בה כדי להפלילו.

חקירה במשטרה באזהרה – משמעותה הטכנית

ומהי אותה אזהרה מדוברת? האזהרה למעשה באה לוודא, כביכול, שהחשוד שמצוי כרגע בפני חוקר, מודע למצב שבו הוא נתון – שנאמר לו באיזו עבירה הוא חשוד; שנאמר לו שהוא רשאי להיוועץ בעורך דין בטרם תתחיל החקירה; שנאמר לו כי הוא רשאי לשמור על זכות השתיקה וכי אם יעשה כן, הדבר עשוי לחזק את הראיות נגדו; שנאמר לו שכל מה שכן יבחר להגיד, עלול לשמש נגדו. החשוד צריך להישאל אם הוא הבין את תוכן האזהרה, וזכותו לבקש הסבר לכולה או לחלקה אם מאיזושהי סיבה האזהרה לא היתה ברורה לו.

אמירה במשטרה עשויה להיות גורלית

ממה שנכתב עד עכשיו, ניתן להבין בקלות שמצב כזה, שבו אדם מזומן לתחנת המשטרה לצורך "שיחה" עם חוקר, יכול בקלות להפוך למצב בלתי הפיך עבורו, שבו הוא מוצא את עצמו נחקר באזהרה מבלי שהתכונן לכך. טעות נפוצה בקרב אנשים מן הישוב, שאינם מורגלים להליכים פליליים בכלל ולחקירה במשטרה בפרט, היא לחוש פתיחות וחופשיות עם החוקר שמולם. לעיתים קרובות עושה החוקר רושם של אדם נחמד ואמפתי. זהו למעשה פיתיון בסיסי שמונח לנחקר בלתי מנוסה, שמפליל את עצמו בלי לשים לב, לפעמים אפילו מבלי שביצע מעשה פלילי כלשהו.

התייעצות עם עורך דין פלילי מונעת מצבים מצערים בחקירה במשטרה

במקביל, לא אחת, גורמת הסיטואציה החדשה והמלחיצה לאנשים המצויים בה להתנהג באופן בלתי הגיוני, ולספר דברים שלא היו ולא נבראו. זהו מצב שניתן להימנע ממנו אם מתייעצים עם עורך דין המתמחה במשפט פלילי בטרם תחילת החקירה. חשוב מאוד לציין שגישה אמפתית מצד חוקרים היא רק אחת מבין דרכים רבות העומדות לרשות חוקרים בכדי להביא להפללת הנחקר שמולם. עולם החקירות הוא סבוך ומורכב, ורבים מן החוקרים עושים במלאכת החקירה כבר שנים רבות, ומזהים מיד את נקודות החולשה של היושב לפניהם, ומביאים אותו לומר בדיוק את הדרוש להם לצורך סגירת התמונה באופן שאליו הם חותרים.

המועד ליצירת קשר עם עורך דין פלילי

בשל כל שצוין במאמר זה, חובה על כל אדם שנקרא לתחנה לצורך מתן עדות, ובוודאי לצורך חקירה במשטרה באזהרה, להיוועץ בעורך דין המתמחה במשפט פלילי. חשוב מאוד לפנות אל עורך הדין לפני שניגשים למסור עדות, ובוודאי לפני שנחקרים באזהרה. אין להסתמך על מזל או על הנחה ש"יהיה בסדר" ו"אין לי מה להסתיר", ואין לבנות על תיקונים בדיעבד של מה שנאמר בחקירה. חשוב להימנע מראש מטעויות, ככל שהדבר אפשרי, ולא לבנות על מקצה שיפורים לאחר מעשה, שכן את הנעשה אין להשיב.

*מאמר זה הוא אינפורמטיבי ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.

                

צרו קשר לייעוץ ראשוני

עו"ד עמרי לשם מלווה את לקוחותיו החל משלבי החקירה הראשוניים אל תוך התיקים עצמם, בכל סוגי העבירות. עו"ד עמרי לשם זמין בכל שעות היממה ובכל הארץ.

דילוג לתוכן