עו"ד עמרי לשם
באחד באפריל 2019 נכנסה לתוקף הוראת שעה (מעין חקיקה מוגבלת בזמן), למשך 3 שנים, שעניינה אי הפללה לצרכני קנאביס. לפי הוראת השעה, אדם שייתפס כשבחזקתו סמים שהופקו מקנאביס או משתמש באחד מהם, לא יטופל עוד בערוץ פלילי כפי שהיה נהוג עד כה, אלא יוטל עליו קנס בסך 1,000 ₪. אם ייתפס אותו אדם פעם נוספת עם קנאביס בחזקתו, כשטרם חלפו 5 שנים מהפעם האחרונה בה נתפס, יוטל עליו קנס כפול, בסך 2,000 ₪. אם ייתפס בפעם השלישית יופנה להליך של חתימה על הסדר מותנה. רק אם ייתפס אדם בפעם הרביעית עם קנאביס, בתוך 5 שנים, יועמד לדין פלילי כפי שהיה נהוג לפני כניסתה לתוקף של הוראת שעה זו.
אי הפללה דומה לעבירת תעבורה
ניתן לראות במהלך זה של אי הפללה לצרכני קנאביס, מהלך שמקביל להתייחסות לעבירות תנועה. כלומר, בדומה לעבירת תנועה, כאשר היא קלה יחסית, היא תזַכה את הנהג בקנס כספי, ולעיתים אף בנקודות, ללא העמדה לדין. ככל שאדם עובר יותר עבירות בפרקי זמן קצרים יותר, הענישה כלפיו מוחמרת, שכן רישומו המשטרתי הופך צפוף יותר, כך שבשלב די מוקדם ימצא את עצמו מזומן למשפט תעבורה, והדברים לא יפתרו עוד באמצעות הטלת קנס בלבד. כמו בכביש, כך בקרב צרכני הקנאביס. כל עוד אדם לא נתפס במרחב הציבורי עם קנאביס, הוא לא יאלץ להתמודד עם סנקציה פלילית ומדיניות אי ההפללה תסייע לו, בניגוד למה שהתבצע בשנים עברו. כאשר צרכן קנאביס נתפס, יחל הליך רב-שלבי כלפיו, שיאפשר לו לשנות את דרכי פעולתו בכל הנוגע לאופן השימוש בקנאביס, וזאת מבלי להכתים את רישומו הפלילי. זהו כאמור הליך אי הפללה.
מטרתה של הוראת השעה
מטרת הוראת שעה זו היא להסיט את הטיפול מענישה למניעה, תוך הבנה כי ההליך הפלילי הכרוך בהפללת צרכני הקנאביס, נוכח שכיחות השימוש בו, עולה למדינה כסף רב ואינו מוכיח את האפקטיביות שלו. נראה כי בכנסת ישראל בכלל ובממשלת ישראל בפרט הובן כי מדובר בתופעה רחבה מדי מכדי שניתן יהיה להמשיך ולנסות לפתור אותה על ידי הפללה של כל אדם המשתמש בקנאביס. יתר על כן, הובן כי במקום להוציא כספים שאינם מביאים למיגור התופעה, ניתן לייצר הכנסה למדינה – ממשלת ישראל הכריזה כי הכספים שיכנסו לקופת המדינה מהקנסות שיוטלו במסגרת מדיניות אי הפללה לצרכני קנאביס, ישמשו לצורך הגברת המודעות בקרב האוכלוסייה לכל נושא השימוש בקנאביס.
קנאביס לעומת סמים אחרים
כאשר עסקינן בשימוש בקנאביס, יש לקחת בחשבון שאנשים רבים שמשתמשים בקנאביס עושים זאת ברישיון, בשל חולי או בשל בעיה אחרת. עובדה זו כשלעצמה הביאה את הקנאביס להיות שכיח מאוד ברחובות ישראל, מה שגרם לאכיפה להיות מורכבת אף יותר. במקביל, נמצא במחקר שנערך בחו"ל, כי מעבר ממדיניות מפלילה למדיניות של אי הפללה אינו גורם לעלייה במספר צרכני קנאביס, אלא מפחית אותו.[1]
עד כה העניין נשמע מבטיח, ולכאורה, צרכניו של הקנאביס יכולים לנשום לרווחה. אז איפה בכל זאת "הקאץ'"? ישנם תנאים אשר עדיין מאפשרים הפללה של צרכני קנאביס, אם וכאשר ייתפסו. בין התנאים המפורטים בחוק: על האדם להיות בגיר (בן 18 ומעלה) שכן אי ההפללה אינה חלה על קטינים. על הקנאביס להיות במשקל כולל של 15 גרם לכל היותר. אופן החזקת הסם יהווה כשלעצמו אינדיקציה לגבי אופן השימוש בסם.[2] חשוב לציין שאדם שהורשע בעבירת פשע ב-5 השנים שקדמו לתפיסתו עם קנאביס, אינו זכאי ממילא לאי הפללה.[3]
חשיבותו של עורך דין פלילי להליך
בשלב זה חשוב להפנות את תשומת לב הקוראים לכך שהעובדה שמדיניות אי הפללה לצרכני קנאביס נכנסה לתוקף אינה אומרת כי יש להשלים אוטומטית עם קבלת קנס, ואין להודות אוטומטית בהחזקת קנאביס ללא רישיון. אם נתקלתם במצב בו ספגתם קנס בגין החזקה או שימוש בקנאביס, זוהי העת לפנות אל עורך דין המתמחה בדין הפלילי, ואשר יוכל לייעץ לכם אם לקבל על עצמכם את תשלום הקנס או להגיש עליו ערעור, בדומה למקרה בו קיבלתם דוח תנועה.
רישום מיוחד בעקבות מדיניות אי ההפללה
יש לזכור כי לצורך חישוב מניין הפעמים בהם נתפסתם עורכת המשטרה רישום מיוחד, אשר מתעד את מספר הפעמים בהם היה קנאביס ברשותכם ללא רישיון. הרישום נשמר למשך 5 שנים, שהן פרק זמן ארוך במושגי צריכת קנאביס, כך שבעקבות שיקול דעת מוטעה אתם יכולים למצוא את עצמכם עומדים לדין פלילי שחשבתם תחילה שממילא תימנעו מהגעה אליו, רק בשל השענות על אי הפללה.
ייעוץ משפטי עשוי לחסוך מכם נזק רב וממושך
אם הגעתם למצב בו בשל שימוש או החזקה של קנאביס אתם בכל זאת עומדים בפני חתימה על הסדר מותנה או חלילה אישום פלילי, עליכם לפנות לעורך דין המתמחה בדין הפלילי על מנת לסייע לכם לפעול בדרך המיטבית עבורכם.
*מאמר זה הוא אינפורמטיבי ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.
[1] בטרם הוגשה הצעת החוק שהובילה לחקיקה זו, הוגש ביום 5.12.16 נייר עמדה בן 120 עמודים, שהוכן על ידי מחלקת יעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, שסקר את מרבית האספקטים הנוגעים לחקיקה שכזו, ופורסם באתר משרד המשפטים: לנייר עמדה
[2] רשימת החריגים המלאה מפורטת בחוק הסמים המסוכנים (עבירת קנס מיוחדת – הוראת שעה), התשע"ח-2018, בסעיף 1(4).
[3] סעיף 1(4)(א)(1) לחוק הסמים המסוכנים לעיל.