גניבת נשק

עו"ד עמרי לשם

גניבת נשק מוכרת בחוק השיפוט הצבאי[1] כ"הוצאת נשק מרשות הצבא".[2] מדובר בעבירה חמורה מאוד במונחים צבאיים, וההנחיה בעניינם של מי שנאשמים בגניבת נשק היא לקבוע להם עונש מאסר בפועל, שמשכו נקבע על פי חומרתה של העבירה. [3]

סוגי מקרים של גניבת נשק

למעשה, ע"פ הנחיות התובע הצבאי הראשי, כל אחת מן הקבוצות הבאות מוגדרת כ"נשק", שאם יוצא מרשות הצבא ניתן להעמיד בגינו לדין לפי הסעיף של "הוצאת נשק מרשות הצבא":

  • כל כלי שביכולתו לייצר ירי (רובה, אקדח וכו').
  • כל כלי שיכול להתפוצץ / להתפזר / לפזר חומר בצורה כזו שיכולה להזיק לבני אדם.
  • תחמושת לרבות רימון או כלי נפץ אחרים.

גניבת נשק – חומרה משתנה בין מקרה למקרה

אם כן, כל מצב שבו חפץ כלשהו העונה לאחת ההגדרות שלעיל הוצא מהמקום שאליו הוא נועד, בין אם למקום אחר בצבא ובפרט כאשר הוא מוצא מחוץ לשליטת הצבא לחלוטין, הדבר מהווה עבירה על חוק השיפוט הצבאי. ככל שהמקום שאליו הוצא הנשק הוא "זמין" יותר, כך חומרת העבירה תהא פחותה. אך לא די בכך. יש גם משקל למניע להוצאת הנשק, למשך הזמן שהיה מחוץ לרשות הצבא, לכמות הנשק שהוצאה ועוד.

החשש העיקרי בעת גניבת נשק

כאשר נשק מוצא מרשות הצבא החשש הממשי הוא שהוא ייפול לידיים עוינות כמו ארגוני טרור או ארגוני פשיעה. צה"ל חושש כי נשק שקיים ברשותו, שאמור לשמש לאימונים ולהגנה על המדינה, יזלוג לגורמים שיעשו בו בדיוק את השימוש ההפוך. כמובן שאין זה אומר כי גניבת נשק למטרה אחרת היא לגיטימית. עם זאת, כפי שציינתי לעיל, המניע הוא קריטי, ובהתאם, גם היכולת להשיב את הנשק לידי צה"ל, לאחר שהוצא מרשותו.

המניע שבבסיס גניבת הנשק

מניע לגניבת נשק יכול להיות תמים, פלילי, עוין או עלום. מניע תמים הוא מצב בו החייל ביצע את העבירה בכוונה שלא להסב נזק, ואף ייתכן כי בטעות הוציא את הנשק מרשות הצבא, מבלי שהיה מודע לכך שעשה זאת. מניע פלילי הוא מצב בו מוצא נשק לצורך מכירתו לגורם העוסק בפלילים, תמורת בצע כסף או שווה כסף. מניע עוין הוא מצב בו נשק מועבר לידי האויב על מנת לסייע לו, בין בתשלום ובין שלא. מניע עלום הוא מצב בו אין יכולת להוכיח לאיזשהו כיוון – תמים או אחר. עם זאת, חזקה כי כשהמניע הוא עלום אזי שאינו תמים, שכן לו היה תמים היו מביאים ראיות להוכחת הדבר.[4]

סיכום

עבירות בנשק אינן משחק. הן חמורות – גם כשלעצמן וגם לפי הענישה שדורש חוק השיפוט הצבאי. אם מצאתם את עצמכם חשודים או חלילה נאשמים בעבירה של גניבת נשק, זה בדיוק הזמן ליצור קשר עם עו"ד שמבין בתחום, כך שתוכלו לצאת מהעניין ללא נזק או בנזק המינימלי האפשרי. לעבירות הצבאיות עלולה להיות השלכה ישירה על העתיד האזרחי שלכם, וכמובן על המשך השירות עצמו. לכן, חשוב לפנות לעו"ד המבין בתחום, כך שתכתימו את עצמכם באופן המינימלי ביותר.

[1] חוק השיפוט הצבאי, תשט"ו-1955.

[2] ס' 78 לחוק השיפוט הצבאי.

[3] הנחיות התביעה הצבאית לעניין הוצאת נשק מרשות צה"ל.

[4] ראה פירוט בעניין בהנחיית התביעה הצבאית לעיל.

צרו קשר לייעוץ ראשוני

עו"ד עמרי לשם מלווה את לקוחותיו החל משלבי החקירה הראשוניים אל תוך התיקים עצמם, בכל סוגי העבירות. עו"ד עמרי לשם זמין בכל שעות היממה ובכל הארץ.

דילוג לתוכן