עו"ד עמרי לשם
רבים יודעים כי הגנה עצמית היא דבר שמאפשר להימנע מאישום פלילי. לא רבים יודעים מהי המשמעות האמיתית של הגנה עצמית, ומה מותר ואסור לעשות כחלק ממנה. במאמר זה אנסה לעשות סדר בדברים, ולהסביר אותם לכל אדם שמידע זה עשוי להיות רלוונטי עבורו.
הגנה עצמית על פי חוק
את נושא ההגנה העצמית ניתן למצוא כחלק מהסייגים לאחריות פלילית, המופיעים לאורך סעיף 34 בחוק העונשין.[1] חוק העונשין קובע כי הגנה עצמית היא פעולה שנעשית על מנת להציל או לשמור על חייו, רכושו, חירותו של אדם או של חברו של אדם, מפני איום ממשי, והיא לא תגרום למי שעומד בקריטריונים שלה לשאת חובה עונשית-פלילית, שכן בבסיסה היא פעולה הפוכה לפעולה פלילית, קרי, היא אינה נובעת ממניע בלתי חוקי, אלא נהפוך הוא – היא באה לאפשר שמירה על סדר קיים ובטחון של מי שנקלע לצרה או לסכנה ממשיות ומידיות.
הרקע ל"חוק דרומי"
בהקשר לאמור לעיל, ביום 13.1.2007 הוגש כנגד החוואי שי דרומי כתב אישום בגין שלושה סעיפים פליליים: הריגה, חבלה בכוונה מחמירה, החזקה ונשיאה של נשק ללא רשיון. כעבור כשנתיים וחצי, ביולי 2009, זיכה בית המשפט המחוזי בבאר שבע את שי דרומי ממרבית האישומים נגדו, פרט לסעיף האחרון, שבגינו ריצה חצי שנת עבורות שירות. במהלך התקופה בה התנהל המשפט, התחוללה סערה ציבורית בארץ. רבים סברו כי המצב הזה, בו אדם עומד לדין פלילי בגין עבירת הריגה, אליה חיברו מספר עבירות נוספות, כאשר כל שעשה הוא להגן על ביתו ורכושו, הוא אבסורד שאין כדוגמתו, ועל כן יש לשחרר את שי דרומי לאלתר. בעוד הסערה מתחוללת, הוגשו בכנסת הצעות חוק שמטרתן למנוע ממצבים מסוג זה להישנות בעתיד.
"חוק דרומי" עצמו
על כן, נחקק "חוק דרומי", הלא הוא תיקון מס' 4 לחוק העונשין, המעוגן בסעיף 34י1 לחוק. למעשה, חוק דרומי אינו חוק שנחקק במיוחד עבור שי דרומי. חוק דרומי הוא סעיף אחד, אשר נוסף לחוק העונשין. חוק העונשין עצמו מכיל מאות סעיפים, אולם סבל מ"לאקונה" (חוסר בהתייחסות לנושא כלשהו) בכל הנוגע לזכותו של אדם להגן באמצעות נשק על רכושו מפני מי שפורץ אליו. לאחר שהוסף התיקון הזה לחוק, הגבולות של הגנה על רכוש, כחלק מהגנה עצמית, נעשו ברורים הרבה יותר.
חקירה או מעצר בעקבות הגנה עצמית
למרבה הצער, לא אחת קורה שאנשים נאלצים להגן על עצמם, רכושם, חבריהם או כל דבר אחר המצוי בסביבתם הקרובה, ובשל פעולותיהם נאלצים להתמודד עם חקירה פלילית, ואף עם מעצר וכתב אישום. מצבים הדומים לזה שבו מצא את עצמו שי דרומי אי שם ב-2007, חוזרים על עצמם לא אחת, ואם הם לא חוזרים, העניין נובע מחששם מפני סנקציה פלילית שתנחת עליהם, על לא עוול בכפם, תוך שיציגו אותם כמי שלקחו את החוק לידיים ולא כמי שמגנים בחירוף נפש על שלומם, פרנסתם ורכושם.
סיכום
אם מסיבה כלשהי מצאתם את עצמכם נתונים לחקירה פלילית, אשר מקורה במעשה שעשיתם לשם הגנה עצמית – בין אם על עצמכם, על משפחתכם, עובדיכם, נכסיכם וכיוצא באלה, חובה עליכם להיוועץ בעורך דין פלילי. עורך דין פלילי מנוסה יוכל למצוא עבורכם את הדרך להפוך את הקערה על פיה, להוציא אתכם מהמצב אליו נקלעתם על לא עוול בכפכם, ולסייע למשטרה להבין כי את החקירה יש להפנות לכיוון מי שפגע בכם, ולא לכיוונכם, כמתגוננים.
*מאמר זה הוא אינפורמטיבי ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.
[1] חוק העונשין, תשל"ז-1977, סעיפים 34י, 34י1, 34יא.