הטרדה מינית

עו"ד עמרי לשם

הטרדה מינית היא תופעה בעייתית, שלמרבה הצער רווחת מאוד בחיי היומיום. בשל התכיפות שבה פוגשים את התופעה, נחקק החוק למניעת הטרדה מינית,[1] שנועד לאפשר טיפול ספציפי בתופעה, במקביל לעבירות המין האחרות שכבר "זכו" להתייחסות בחוק העונשין.[2] במקביל, ישנן עבירות שכבר זכו להתייחסות בחוק העונשין, דוגמת מעשה מגונה או סחיטה באיומים לעניין מיני, והחוק מתייחס גם אליהן.[3]

הבעייתיות בעבירה

אף על פי שלכאורה, החוק למניעת הטרדה מינית מגדיר בדיוק את גדריה של העבירה, מדובר בעבירה עמומה. בסופו של דבר, אי אפשר להתעלם מהעובדה שבעוד שאדם מסוים יתפוס התנהגות מסוימת ככזו שמהווה עבורו הטרדה, אדם אחר יתפוס אותה כמחמיאה, ולחלופין, כבלתי מטרידה. לכך יש להוסיף את התיקון לחוק משנת 2010, שבו נקבע כי במקום העבודה העובד/ת אינם נדרשים לומר שהם חשים מוטרדים או שההתייחסות שלה הם זוכים אינה נוחה להם, על מנת שההתייחסות תיחשב כמטרידה מינית.[4] אם כך, כיצד אמור "המטריד" לדעת כי הוא פועל בצורה פוגענית? שאלה זו, בהקשרים שונים, מצביעה על הבעייתיות הגדולה בחוק זה.

הימנעות מביצוע העבירה

כמו בעבירות פליליות רבות – אם יש ספק, אין ספק. אם אינכם בטוחים כי הזולת מעוניין בהתנהגות כלשהי מכיוונכם, שיכולה להתפרש עבורו כמטרידה, פשוט הימנעו ממנה. בפרט, נדרשת זהירות כאשר מדובר ביחסי מרות דוגמת מעביד מול עובד/ת; מורה מול תלמיד/ה; מרצה מול סטודנט/ית וכיו"ב. גם פסקי הדין בנושא אינם מצביעים על פתרון חד משמעי. ההלכה בעניין נקבעה בפסק דין מדר,[5] משנת 2005, בו נקבע ש"המבחן לקיומה של הטרדה מינית הינו נורמטיבי והטרדה מינית עשויה להתבטא בצורות שונות". במילים אחרות, בית המשפט יקבע אם אכן היתה הטרדה מינית, ואין לכך מבחן ממשי.

הצד הנפגע מהטרדה מינית

אם את/ה סבור/ה שאתם חווים הטרדה מינית, אין מקום לשמור את הדבר לעצמכם. כדאי לשתף זאת בהזדמנות הראשונה מישהו קרוב – בן משפחה, חבר, קולגה, העיקר לא לשמור בבטן. אם מדובר במצב שאינו מוטל בספק, מומלץ מאוד לפנות לעורך דין פלילי לשם ייעוץ. הכוונה מצד עורך דין פלילי תאפשר לסיים את המצב שאליו נקלעתם בצורה המהירה וה"נקייה" ביותר, מבלי לצבור טראומות מיותרות. חשוב לציין בהקשר זה כי לחוק למניעת הטרדה מינית יש גם סעיפים אזרחיים המאפשרים לקבל פיצוי בעקבות ההטרדה, עד לסך של 120,000 ש"ח, ללא הוכחת נזק.[6]

סיכום

נושא ההטרדה המינית הוא נושא מורכב ובעייתי לשני הצדדים הקשורים בו – הפוגע (לכאורה) והמתלונן. עם זאת, היו מקרים רבים מאוד בהם הורשעו וזוכו אנשים בתיקים הנוגעים להטרדה מינית, ועוד לפני כן, היו מקרים רבים בהם תיקים נסגרו כבר במשטרה בשל מצבים שנתפסו ככאלה שאינם מצדיקים כתב אישום. מקרים רבים אף ממוצים ברמה המשמעתית, בפרט במסגרות כמו עבודה או לימודים, מבלי שהמשטרה מתערבת. חשוב לפנות לעורך דין פלילי כאשר הסיטואציה חורגת מגבולות הראשוניות שלה, ומתחילה לקרום עור וגידים לעבר עבירה של ממש.

**אין במאמר זה כדי להוות ייעוץ משפטי או עזרה משפטית כלשהם, והוא משמש למידע ראשוני בלבד**

[1] חוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח-1998

[2] חוק העונשין, תשל"ז-1977, סימן ה': עבירות מין.

[3] חוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח-1998, סעיפים 3(א)(1)-(2).

[4] חוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח-1998, סעיף 3(6)(ג).

[5] עש"מ 2203/05 בני מדר נ' נציבות שירות המדינה.

[6] חוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח-1998, סעיף 6.

צרו קשר לייעוץ ראשוני

עו"ד עמרי לשם מלווה את לקוחותיו החל משלבי החקירה הראשוניים אל תוך התיקים עצמם, בכל סוגי העבירות. עו"ד עמרי לשם זמין בכל שעות היממה ובכל הארץ.

דילוג לתוכן