
למה אני צריך עו"ד פלילי בנייד?
עו"ד פלילי בנייד. בדיוק כמו רופא המשפחה, החשמלאי או הבנקאי. למה? תקראו
התיישנות, בהקשר של הדין הפלילי, היא תקופת זמן שקיימת לכל עבירה ולכל עונש, ויש לה השלכות גם לאחר שאדם סיים לרצות את חובו לחברה.[1] במאמר זה ארחיב על הנושא, במטרה לעשות בו סדר, היות שמרבית האנשים סבורים שהתיישנות היא דבר קבוע, ובפועל, היא משתנה מאוד בכל מקרה ומקרה. נושא זה מוגדר בחוקים שונים, דוגמת חוק העונשין, חוק סדר הדין הפלילי וכמובן, חוק ההתיישנות.[2] במאמר זה אתמקד באמור בשני החוקים הראשונים שציינתי, שכן הם הרלוונטיים לעולם הפלילי.
מהי התיישנות?
בהקשר הפלילי, זוהי תקופת זמן, שבעת שהיא מגיעה עבירה חדלה מלהיות תקפה. כמו שמשתמע משורש המילה, מדובר בעבירה שהיא "ישנה" מדי מכדי שניתן יהיה להעמיד אדם לדין בגינה. בהקשר זה, נכון גם עניין העונש. אם נגזר דינו של אדם והוא עדיין לא החל לרצות את העונש מכל סיבה שהיא, וקיימת תקופת התיישנות על העונש, משמע שהאדם אינו יכול עוד לרצות עונש בגינה, כי העונש עצמו כבר לא תקף.
התיישנות עבירות
עבירות מתחלקות לקבוצות שונות לפי הגדרות שונות. בחוק סדר הדין הפלילי קיימים מספר סוגים שונים של התיישנויות, לפי הקטגוריות הבאות:
פרט לרשימה זו ישנן הגדרות יחודיות העוסקות בעבירות כלפי קטינים. התיישנות עבירות מין שבוצעו כלפי קטינים תחל להיספר רק מיום שבו הקטין שבוצעה כלפיו העבירה יגיע לגיל 28.
התיישנות רלוונטית גם לדיני הסגרה.[4] בשנת 2010 קבע בית המשפט העליון כי אדם שעמד לדין בארה"ב לפני 25 שנים על עבירות מין בקטינים לא יוסגר לארה"ב, היות שהעבירה התיישנה לפי הדין בארץ.[5]
התיישנות עונשים
עונשים, במקביל לעבירות. מתיישנים גם הם. אין זה מספיק שהמדינה הצליחה להעמיד לדין את האדם ולהרשיע אותו. יש לדאוג שיירצה את עונשו בתוך הזמן הקבוע בחוק:
גם כאן הסעיפים אינם כה פשוטים וקלים ליישום. ראשית, אם אדם לא היה בארץ או שלא ניתן היה לאתר אותו, משך הזמן הזה שבו "נעלם" לא ייחשב לצורך התיישנות העונש. פרט לכך, עבירות שאינן מתיישנות, גם העונשים עליהן אינם מתיישנים.
סיכום
התיישנות היא נושא שעשוי להיות קריטי כאשר אדם מבוקש לדין פלילי. מדובר בטענה מקדמית[6] מהותית, שיכולה למנוע מאדם את עול הדין הפלילי, בשל משך הזמן שעבר מעת שהעבירה נעברה. אם קיימת לכם סוגיה הקשורה בהתיישנות, כשברקע עומדים משפט פלילי או עונש, זה בדיוק הזמן להיוועץ בעורך דין פלילי ולראות כיצד ניתן לסייע לכם להיעזר בחוק לטובתכם.
[1] לקריאה בעניין התיישנות העבירות לעניין רישום פלילי, במאמר שלי בנושא.
[2] חוק העונשין, תשל"ז-1977, סעיפים 196ב, 354: https://www.nevo.co.il/law_html/law01/073_002.htm#Seif426
חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982, סעיפים 10-9:
https://www.nevo.co.il/law_html/law01/055_096.htm#Seif189
חוק ההתיישנות, תשי"ח-1958:
https://www.nevo.co.il/law_html/law01/127_001.htm#Seif5
[3] העבירות המסוימות הללו מוגדרות בתוספת הראשונה ב' שבחוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 87, תשע"ט).
[4] לקריאה על הליכי הסגרה, במאמר שלי בנושא.
[5] ע"פ 2144/08 אברהם מונדרוביץ נ' מדינת ישראל:
https://www-nevo-co-il.ezproxy.haifa.ac.il/psika_html/elyon/08021440-r10.htm
עו"ד פלילי בנייד. בדיוק כמו רופא המשפחה, החשמלאי או הבנקאי. למה? תקראו
שיקום נפגעי עבירה הוא נושא חשוב בכל הנוגע למיגור הפשיעה ולהשבת הנפגעים לשגרה. למרות זאת…
עורך דין פלילי עמרי לשם מומחה במשפט פלילי, בוגר ומוסמך אוניברסיטת חיפה. בעברו עבד בפרקליטות ובמשרדים מובילים, וכיום בעל משרד עצמאי במרכז תל אביב. זמין 24/7.
כל תחומי המשפט הפלילי, מרגע הזימון לחקירה, דרך הליך המעצר ועד להגשת כתב אישום. התמחות ספציפית בייעוץ לאנשים נורמטיביים ובהכנת כתבי בי-דין ובקשות הקשורות להליך הפלילי, לרבות ערעורים, מחיקת רישום פלילי וחנינות.