חוק המזומן

עו"ד עמרי לשם

באחד בינואר 2019 נכנס לתוקף החוק לצמצום השימוש במזומן, תשע"ח-2018,[1] הקרוי בקיצור חוק המזומן. החוק מגביל את סכומה של כל עסקה המבוצעת במזומן לסך של 11,000 ₪. לשם הדוגמה, אדם המעוניין לשלם לקבלן עבור שיפוץ שעלותו 15,000 ₪, יוכל לשלם עד 11,000 ₪ במזומן מתוך סך העסקה, ואת היתרה – 4,000 ₪, ייאלץ לשלם באמצעי תשלום אחר שעומד לרשותו.

חוק המזומן הוא לא יותר מכלי אכיפה

החוק נחקק במטרה להסדיר את נושא השימוש במזומן בשוק הישראלי, שכידוע לרבים, טומן בחובו יתרונות וחסרונות כאחד: מדובר בכלי נפוץ וזמין (כשמו כן הוא), אשר השימוש בו מושרש מזה דורות בכל סוגי המסחר והעסקאות. זמינותו בקרב כל שכבות האוכלוסיה הופכת אותו לרכיב כמעט בל-ינותק מכל פעולת מסחר שקיימת בשגרת חיינו. במקביל, לאורך השנים התווספו צורות תשלום חלופיות, אשר נפחן הולך ומתעצם עם הזמן – צ'קים; כרטיסי אשראי; העברות בנקאיות; ובשנים האחרונות התווספו מספר אפליקציות שמשמשות להעברות כספים. רשימת החלופות היתה אמורה לאפשר את ביטול השימוש במזומן, חרף הנוחות היחסית שבו.

מלחמה בכסף שחור

אולם לא זו בלבד שלא נגמר השימוש במזומן, רק בשנים האחרונות הונפקה בישראל סדרת שטרות חדשה, שביטאה את יציבותו של קיום הכסף המזומן בכלכלה הישראלית. מצד שני, מדובר בכלי מיושן, אשר הנוחות שבו נובעת בעיקר מהיותו הרגל מושרש, ולא פחות מכך, מן הרצון להימנע מדיווח על הכנסות שרק כסף מזומן מאפשר. למעשה, שימוש בחלופות המנויות לעיל הוא נוח הרבה יותר (אף כי גם הוא אינו פטור מחסרונות), ובכל זאת לא הקטין את היקף העלמת ההכנסות בשוק.

המדינה רוצה לגבות יותר מס

ואכן, "הכסף השחור" הוא הבעיה שהחוק בא לצמצם. בשפה המקצועית מכונה הבעיה "הון שחור" או "כסף בלתי מדווח". כסף מזומן, כידוע, הוא הכסף היחיד שאינו חייב לעבור דרך המערכת הבנקאית, וכך מתאפשרת העלמת הכנסות, שמגיעה מדי שנה בארץ להיקפים עצומים, שלפי הערכות נאמדים בכ-100 מיליארד ש"ח. העלמת הכנסות זו היא בעלת השלכות אדירות על חיינו ועל דפוסי המיסוי שמכתיבה המדינה. כמובן שאין ביכולתו של מאמר זה לפתור את בעיית ההון השחור. מטרתו היא להבהיר את משמעות החוק לאדם מן היישוב, אשר גם אם אינו מבסס את הכנסתו על כסף מזומן, מספיקה אי ידיעת תוכנו של החוק על מנת לסבך אדם נורמטיבי במפגש עם הליך פלילי. חשוב להבהיר: גם אם דיווחתם על העסקה, והוצאתם חשבונית כדין על כל הסכום שלה, אם היא בוצעה במזומן ועברה את הסך של 11,000 ₪ (עד לתאריך 1.8.22) או 6,000 ₪  החל מתאריך זה,  הרי שמדובר בעבירה מנהלית.

חוק המזומן – הקשיים

עליי להבהיר כי אין מחלוקת שהחוק גורם לקושי לא מבוטל לאנשים המצויים משני עבריה של עסקה יומיומית – מצד אחד, ישנם אנשים שהתנהלותם במזומן אינה תוצר של "כסף שחור" אלא של מיעוט באמצעים, ומצד שני, ישנם ספקי שירות דוגמת עורכי דין ורואי חשבון, שלעיתים קרובות נדרשים לעבוד עם אוכלוסיות שמתנהלות במזומן, והגביה של שכר הטרחה הופכת בעייתית עבורם בעקבות החוק.

אם מסיבה כלשהי נתקלתם בקושי סביב חוק המזומן, או שפעלתם בניגוד להוראות שקובע חוק המזומן, זה הזמן להיוועץ בעורך דין פלילי שיוכל לסייע לכם לצאת בצורה המיטבית מההליך שאליו נקלעתם, ולפעול בצורה חכמה יותר בעתיד. 

[1] לקריאה נוספת:

רשות המיסים

לשון החוק

עיקרי החוק מאתר משרד המשפטים

צרו קשר לייעוץ ראשוני

עו"ד עמרי לשם מלווה את לקוחותיו החל משלבי החקירה הראשוניים אל תוך התיקים עצמם, בכל סוגי העבירות. עו"ד עמרי לשם זמין בכל שעות היממה ובכל הארץ.

דילוג לתוכן