שינוי עילת סגירה

עו"ד עמרי לשם

מאות אלפי תיקים פליליים נפתחים מדי שנה במשטרת ישראל.[1] מרביתם אינם מגיעים לכדי כתבי אישום – רק חמישית כן, ואלו הנסגרים, נסגרים לרוב בין כותלי המשטרה (לרבות יחידת התביעות), ולכל היותר, בין כותלי הפרקליטות, ובטרם הגיעו אל בית המשפט. ומה לגבי עילת סגירת התיקים הללו?

לא כל תיק סגור זהה במשמעותו

חלק גדול מאוד מהתיקים הסגורים הללו, נסגרים בעילה המשאירה כתם ברישום המשטרתי של האדם. כלומר, תיקים רבים נסגרים בעילת סגירה של "חוסר ראיות מספיקות" או "חוסר עניין לציבור" (כיום עילה זו נקראת "נסיבות העניין אינן מצדיקות העמדה לדין"). חלק אחר של התיקים נסגר במסגרת הסדר מותנה,[2] אשר להבדיל ממצב בו לא ניתנה לחשוד אפשרות להביע עמדה על סגירת התיק, במצב הזה ההסדר בוצע היות שהחשוד הסכים להודות בחשדות נגדו, ולכן חסך מעצמו כתב אישום.

עילת סגירה והשלכותיה

עבור מרבית האנשים, בפרט אלה העונים להגדרה "נורמטיביים", עילת סגירת התיק נגדם היא דבר מהותי, אשר לא אחת יש לה השלכות על עתידם. פעמים רבות נמנע מאדם גיוס לגוף ממשלתי בעקבות כתם ברישום המשטרתי; לעיתים אף נפגעת היכולת שלו לשאת נשק – עניין זה פוגעני בשני מישורים: א. עבור מי שמסכן עצמו ביומיום בתור בעל עסק בעבודה מעבר לקו הירוק או עם פועלים פלסטיניים, הנשק חיוני להגנה עצמית. ב. עבור מי שמעוניין לעבוד בעבודה שנשק הוא תנאי הכרחי לעיסוק בה (דוגמת אבטחה), אוטמטית העבודה הזו הופכת בלתי רלוונטית עבורו, אם אין לו יכולת לשאת נשק.

במקביל לכך, לא אחת ניתן לשמוע מאנשים נורמטיביים שהכתם ברישום המשטרתי מהווה עבורם פגיעה באגו ובדימוי העצמי, גם אם לא נלווים לפגיעות הללו מחירים חיצוניים.

שינוי עילת סגירה

שינוי עילת סגירה מתבצע באמצעות הגשת בקשה אל הגורם הרלוונטי על פי חוק. כל זמן שמדובר בתיק שנסגר בחמש השנים האחרונות, אזי שהגורם הרלוונטי אליו יש לפנות הוא הגורם אשר סגר את התיק וקבע את עילת הסגירה. לדוגמה, אם התיק נסגר על ידי קצין חקירות בתחנת לב ת"א, יש להגיש אליו בקשה לעיון חוזר, ובה לפרט מדוע יש לשנות את עילת הסגירה מחוסר ראיות מספיקות או חוסר עניין לציבור לחוסר אשמה.

אם חלפו למעלה מחמש שנים, אזי שמדובר במחיקת רישום משטרתי, ואת הפניה יש להפנות אל המטה הארצי של משטרת ישראל.[3]

בקשה לשינוי עילת סגירה שנדחתה

אם הוגשה בקשה לגורם שסגר את התיק והוא החליט שלא לשנות את עילת הסגירה, אין מדובר בסוף פסוק. ניתן להגיש ערר על ההחלטה לגורם הממונה על מקבל ההחלטה.[4] הערר צריך להיות מוגש עד 60 ימים מיום קבלת ההחלטה של הגורם הסוגר אליו פנינו לצורך עיון חוזר, שדוחה את הבקשה לשנות את עילת הסגירה.

סיכום

עילת סגירת תיק משטרתי יכולה להיות דבר שולי עבור אנשים מסוימים, היות שלא הגיע התיק לכדי כתב אישום, ומבחינתם זה העיקר. מצד שני, ישנם אנשים שהרישום המשטרתי פוגע בהם מקצועית, בטחונית ואף ברמת הדימוי העצמי. אלו האנשים אשר צריכים לפנות לשינוי עילת סגירת התיק שנפתח בעניינם.לכן, אם מצאתם את עצמכם נפגעים מהחלטה לסגור את התיק בעניינכם בעילת סגירה מסוימת שאינה חוסר אשמה, זה הזמן לפנות אל עורך דין פלילי אשר בקי בנושא, שיסייע לכם עם פתרון העניין.

[1] המידע הושג מהתביעות המשטרתיות ע"י התנועה לחופש המידע, ומרוכז בטבלת אקסל.

[2] לקריאה על הסדר מותנה במאמר שכתבתי בנושא.

[3] לקריאה על מחיקת רישום פלילי במאמר שכתבתי בנושא.

[4] ההנחיות לכך מצויות באתר פרקליטות המדינה.

צרו קשר לייעוץ ראשוני

עו"ד עמרי לשם מלווה את לקוחותיו החל משלבי החקירה הראשוניים אל תוך התיקים עצמם, בכל סוגי העבירות. עו"ד עמרי לשם זמין בכל שעות היממה ובכל הארץ.

דילוג לתוכן