עו"ד עמרי לשם
המאמר השלישי בעניין שיקום יעסוק באפשרויות השיקום העומדות לרשותם של קורבנות המעשים הפליליים, על מנת למקסם את האפשרות שישתקמו. במאמר שכתבתי בעבר,[1] הרחבתי על ליווי נפגעי עבירה בהליך הפלילי. מאמר זה מתקשר למאמר ההוא, אך עוסק בשיקום נפגעי עבירה באמצעות הכלים שהמדינה מעמידה לרשותם, כך שחייהם ישובו למסלולם בהקדם.
הגנה מפני הפוגע
שלב בסיסי בנואש שיקום נפגעי עבירה הוא יצירת חציצה בינם לאלו שפגעו בהם. יצירת החציצה נעשית בדרכים שונות, החל מהוצאת צווי הגנה וצווים למניעת הטרדה מאיימת,[2] דרך שינוי במקום המגורים, ועד למציאת דירות מסתור ומעונות לנשים וילדים נפגעי אלימות. חשוב להדגיש שהדרכים הללו נדרשות כאשר הפוגע אינו כלוא, ולחלופין, כאשר הוא כלוא אך יש לו קרובי משפחה או מכרים שמהווים אף הם איום לנפגע העבירה.
שיקום אקטיבי
מלבד ההרחקה מהפוגע, שיקום נפגעי עבירה צריך לכלול היבטים של בריאות הנפש והגוף, על סמך המקרה הרלוונטי. כאשר מדובר בנפגעים של עבירות מין או אלימות, לא אחת יידרשו הנפגעים להשגחה רפואית לצד ההשגחה הפסיכולוגית. ליווי שכזה מסופק על ידי השירותים הסוציאליים העירוניים, לצד משרד הרווחה. התחום שבו הסיוע הוא הרחב והמפותח ביותר הוא תחום האלימות במשפחה, כנראה בשל המודעות ההולכת וגדלה לבעייתיות שבנושא זה ובחוסר במענה אפקטיבי שאפיין את התחום במשך עשרות שנים.
שיתוף פעולה בין גורמים שונים
בחודש יולי 2019 חברו גורמים שונים המסייעים בטיפול בנפגעי עבירה, וגיבשו סקירה רחבה על האופן שבו מטפלים כיום בנפגעי העבירה. שיקום נפגעי עבירה הוא אספקט אחד מבין רבים בתוכנית הנדרשת לשם מתן מענה מקיף לבעיות שנוצרות אצל נפגעי עבירה רבים בעקבות הטראומה או הטראומות שחוו. ניתן לקרוא עוד במסמך עצמו, ששמו "נפגעי עבירה: צרכים, מענים ואפיקים לפיתוח".[3]
שיקום נפגעי עבירה – האספקט החוקי
נכון למועד כתיבת שורות אלה (דצמבר 2020), אין חוק אחד שמאגד בתוכו את נושא שיקום נפגעי עבירה. שיקומם של הנפגעים הוא פרי של יוזמות שונות של משרדי ממשלה שונים, אשר מאפשרים לנפגעי העבירה למצות זכויות באופנים שונים. בשנת 2013 הועלתה לראשונה הצעת חוק בדבר שיקום, פיצוי וסיוע משפטי לנפגעי עבירות מין.[4] ההצעה הוגשה בתופסת תיקונים שנתיים לאחר מכן,[5] אולם לפי שעה לא התקבלה. הצעת חוק זו מגלמת אספקט נוסף של שיקום נפגעי עבירה, והוא הפיצוי הכספי שמגיע להם על מנת לסייע להם להשיב את המצב לקדמותו.
סיכום
למרות העובדה שהמודעות למעמדו של נפגע העבירה הולכת וצוברת תאוצה בעשורים האחרונים, עדיין אין עיגון ספציפי לנושא השיקום בחקיקה, אלא הוא מתקיים על בסיס הבנת הצורך לטפל במי שנפגעו, כך שיוכלו לחזור למוטב באמצעות הטיפול הנכון והמתאים. הגופים הדואגים לרווחת כלל האוכלוסיות אשר זקוקות למענים ספציפיים נדרשים לתת מענה גם לנושא הזה. עם זאת, ניתן לומר כי הנושא כן מצוי בעליה מתמדת בכל הנוגע למודעות אליו ולמשאבים הדרושים עבורו, וכי נפגעי עבירה יכולים לזכות כיום, במקרים רבים, למענה שיקומי איכותי.
[1] קישור למאמר שלי על ליווי נפגעי עבירה.
[2] קישור למאמר שלי על צו הרחקה.
[4] קישור לגרסה הראשונית של הצעת החוק לעניין הפיצויים.
[5] הצעת החוק המתוקנת שהוגשה ב-2015.